sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Tähän mennessä olen oppinut muun muassa, että..

... on mahdollista olla kokonaan mahtumatta julkisiin liikennevälineisiin. Muista siis olla tarkkana, ettet jää laiturille. (On myös mahdollista epähuomiossa hypätä väärään suuntaan menevään junaan tai ihan kokonaan väärän linjan U-bahniin. Kaverit kerto...)

... on oikeasti S-bahnin tai U-bahnin kuskista ja ajotavasta riippuvaista, meinaako lentää raiteiden mutkissa turvalleen vai saako pidettyä tasapainon. (Note to self: älä luota itseesi liikaa, vaan pidä aina jostain kiinni julkisilla matkatessasi. Muuten saatat taklata esimerkiksi nuoren pojan, lyhyen italialaismiehen tai heiveröisen mummon.)

... aina jossain on jotain meneillään. Tää kaupunki on sellainen, että täytyy vain tietää minne on menossa ja voi olla menossa ihan koko ajan.

... täällä aikakäsitys on hieman erilainen. Siinä missä suomalaiset nousee ylös ennen kahdeksaa, syö lounaan  yhdentoista ja yhden välillä, päivällisen viiden-kuuden maissa ja ryhtyy unihommiin kymmenen jälkeen, saksalaiset tekevät kaiken muutamaa tuntia myöhemmin. Yöhönkään ei lähdetä ennen kuin vasta puolenyön aikoihin tai sen jälkeen.

... älä heipata ketään virallisesti. Kukaan ei sano Auf Wiedersehen tai Tschüss. Kaikki huikkaa vaan Ciao, kun ne poistuu paikalta.

... jos haluat tehdä ostoksesi halvasti, vieraile suosiolla Lidlissä. Esimerkiksi Kaiser'sissa, Biomarktissa, Bio Companylla, dm:ssä ja Veganzissa saattaa ihan vahingossakin kuluttaa kauheesti rahaa. (Kasvis- ja vegaanituotteiden valikoima on varsin kattava, joten ihan huomaamattaankin saattaa kasata ostoskorin kokeiluhalupäissään täyteen.)

... täällä ei tarvitse jännittää ravintolaan astuessaan, että löytyyköhän nyt mulle jotain syötävää. Joka paikassa on huomioitu kasvissyöjät jollain tapaa ja useimmissa paikoissa on tarjolla myös vegaanisia vaihtoehtoja.

... ei haittaa, jos et ymmärrä ylimääräisiä kuulutuksia juna- tai metroasemilla. Ne on kuulemma saksalaisillekin vähän hepreaa välillä.

... ei kannata edes yrittää ymmärtää saksalaista kierrätyssyteemiä. Sen kuin tekee niinkuin oheissa käsketään, ymmärrys tulee varmaan sitten joskus myöhemmin.

... ketään ei kiinnosta, jos vastaan kävelee nais- tai miespari käsi kädessä, mies pukeutuneena mekkoon ja korkoihin, ihminen kasvoillaan normaalista poikkeava ehostus tai henkilö, jolla on päällään jotain muuta kuin farkut ja T-paita.  Täällä jokainen saa olla sellainen kuin haluaa, eikä kukaan jää vilkuilemaan taakseen tai kommentoi asiaa päin naamaa, kuten yhdessä nimeltä mainitsemattomassa Suomessa on tapana. (Aija sai silloin jos kommentin tyyliin "MITÄ VITTUA SULLA ON JALASSA?", kun se käveli Kilpisenkadulla vaaleanpunaisissa haisaappaissa....)

... aina on ihan hyvä aika juoda kaljaa.

1 kommentti: